Voedselbanktuinieren Schiedam
  • Welkom
  • nieuws
  • Onze tuinen
  • Werkwijze
    • insectenvriendelijk tuinieren
  • sponsors
    • sponsorformulier
  • organisatie
  • oogst
  • recepten
    • aardappels
    • courgettes
    • jam maken
    • knoflook en uien
    • sla en salades
    • peulvruchten: bonen, erwten en zo
  • contact

Salades

Een salade smaakt altijd. Het  is makkelijk te maken en je kunt bijna alle groentes gebruiken. Je eet hem als groente bij het warme eten, of bij de lunch. Je neemt hem mee in je broodtrommel of naar het strand.

Sommige groentes gebruik je ongekookt, zoals kropsla, ijsbergsla, radijs, maar ook bleekselderij en courgettes kun je rauw verwerken in je sla.
​
Andere groentes kook je kort, beetgaar heet dat, ze zijn dan nog een beetje knapperig. Sperziebonen en mais moet je wel eerst koken bv. ​
kropsla schoonmaken
de sla van de voedselbanktuinen is zonder bestrijdingsmiddelen gekweekt, dus er zitten wel eens beestjes in en de sla is wel eens modderig.

schoonmaken doe je zo:
vul een grote bak met water en doe er een flinke eetlepel zout in
scheur de bladen van de sla los en doe ze in het water. 
laat een paar minuten staan
haal de sla er voorzichtig uit, doe hem in een vergiet
doe schoon water in de bak en doe de sla er nog een keer in.
laat uitdruipen in een vergiet
droog de bladen in een slacentrifuge of doe de bladen in een grote theedoek, houd de punten in je hand en zwaai de theedoek met de sla een paar keer snel heen en weer.
Slasaus of vinaigrette
je brengt een salade op smaak met slasaus uit een flesje, of met een zelf gemaakte slasaus of vinaigrette.

zelfgemaakte slasaus:

meng 3 eetlepels goede (olijf)olie met 1 eetlepel goede azijn
klop er 1 theelepel mosterd door

voeg smaakjes toe:
snippers ui
fijngesneden teentje knoflook
bieslook, peterselie
een zachtgekookt ei
hele kleine blokjes kaas
zure room, yoghurt, mayonaise
in dunne plakjes gesneden radijs, aardbeien, 
​bloemen van oostindische kers
Louisiana Coleslaw (https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1188711/louisiana-coleslaw)
  • 6 el mayonaise
  • 4 el appelciderazijn
  • 2 el grove Zaanse mosterd
  • 1 tl mosterdpoeder
  • 2 el vloeibare honing
  • 300 g verse rode kolen
  • 300 g gesneden witte kool
  • 1 rode ui
  • 1 winterpeen (alle varianten mogelijk)
  • 1 el verse platte peterselie
Meng voor de dressing de mayonaise met de appelciderazijn, grove mosterd, mosterdpoeder, honing en peper en zout naar smaak. Snijd de rode en witte kool fijn, snipper de ui, snijd de wortel julienne of rasp deze en hak de peterselie fijn. Meng in een saladekom de rode kool, witte kool, rode ui, wortel en peterselie goed door elkaar. Meng de dressing erdoor.
Bereidingstip:Als je de dressing pas op het laatste moment toevoegt, blijft de koolsalade lekker knapperig.
Proudly powered by Weebly
  • Welkom
  • nieuws
  • Onze tuinen
  • Werkwijze
    • insectenvriendelijk tuinieren
  • sponsors
    • sponsorformulier
  • organisatie
  • oogst
  • recepten
    • aardappels
    • courgettes
    • jam maken
    • knoflook en uien
    • sla en salades
    • peulvruchten: bonen, erwten en zo
  • contact