Jam maken
Zelf jam maken is een leuk werkje voor de vakantie en erg makkelijk. Verwen jezelf op zondagmorgen met een croissant met zelfgemaakte jam of doe een lepel jam in de yoghurt of over ijs of gewoon op een boterham.
recept
nodig: 1 kg vruchten, 1 pak geleisuiker, 1 citroen, schone jampotten (lege potten bewaren!)
- neem 1 kg vruchten (aardbeien, rode bessen*, frambozen, bramen*, bosbessen) of 1 liter sap
- Je kunt ze zelf plukken, maar ook kopen of krijgen van de voedselbank. Zelfs een pak diepvriesframbozen of aardbeien kun je gebruiken om jam te maken.
- verwijder steeltjes en kroontjes, was de vruchten niet
- doe de vruchten in een grote pan, voeg 400 gr geleisuiker toe en het sap van een 1/2 citroen
- breng aan de kook en laat 1 minuut goed doorkoken, blijf roeren met een houten of plastic lepel.
- doe de hete jam in de potten, maak de rand van de pot schoon, draai de deksel goed vast en zet de pot 5 - minuten op zijn kop.
- 1 liter sap of 1 kg vruchten levert je ongeveer 3 - 4 potten jam op.
* vruchten met veel pitjes, zoals bramen en rode bessen kun je ook eerst kort aan de kook brengen, dan door een roerzeef halen. 1 liter sap is hetzelfde als 1 kg vruchten.
**je kunt jam maken van alle vruchten, dus ook bv van tomaten, rabarber, appels, vijgen, vlierbessen, druiven.
je kunt natuurlijk ook verschillende soorten vruchten mengen: appel-braam bv, of rabarber-aardbei.
Zelf jam maken is een leuk werkje voor de vakantie en erg makkelijk. Verwen jezelf op zondagmorgen met een croissant met zelfgemaakte jam of doe een lepel jam in de yoghurt of over ijs of gewoon op een boterham.
recept
nodig: 1 kg vruchten, 1 pak geleisuiker, 1 citroen, schone jampotten (lege potten bewaren!)
- neem 1 kg vruchten (aardbeien, rode bessen*, frambozen, bramen*, bosbessen) of 1 liter sap
- Je kunt ze zelf plukken, maar ook kopen of krijgen van de voedselbank. Zelfs een pak diepvriesframbozen of aardbeien kun je gebruiken om jam te maken.
- verwijder steeltjes en kroontjes, was de vruchten niet
- doe de vruchten in een grote pan, voeg 400 gr geleisuiker toe en het sap van een 1/2 citroen
- breng aan de kook en laat 1 minuut goed doorkoken, blijf roeren met een houten of plastic lepel.
- doe de hete jam in de potten, maak de rand van de pot schoon, draai de deksel goed vast en zet de pot 5 - minuten op zijn kop.
- 1 liter sap of 1 kg vruchten levert je ongeveer 3 - 4 potten jam op.
* vruchten met veel pitjes, zoals bramen en rode bessen kun je ook eerst kort aan de kook brengen, dan door een roerzeef halen. 1 liter sap is hetzelfde als 1 kg vruchten.
**je kunt jam maken van alle vruchten, dus ook bv van tomaten, rabarber, appels, vijgen, vlierbessen, druiven.
je kunt natuurlijk ook verschillende soorten vruchten mengen: appel-braam bv, of rabarber-aardbei.
Pruimenjam of pruimencompôte
Van pruimen kun je ook heerlijke jam maken:
- was de pruimen
- haal de pit eruit en snijd de pruim in stukjes
- doe de stukjes pruim in een pan met een heel klein bodempje water en strooi er wat kaneel over
- kook de pruimen tot moes, roer regelmatig
- voeg suiker toe naar smaak, laat afkoelen en je hebt een heerlijke compôte voor over de yoghurt
- of voeg geleisuiker toe en laat 1 minuut koken en doe de jam in een schoongemaakte pot!
Van pruimen kun je ook heerlijke jam maken:
- was de pruimen
- haal de pit eruit en snijd de pruim in stukjes
- doe de stukjes pruim in een pan met een heel klein bodempje water en strooi er wat kaneel over
- kook de pruimen tot moes, roer regelmatig
- voeg suiker toe naar smaak, laat afkoelen en je hebt een heerlijke compôte voor over de yoghurt
- of voeg geleisuiker toe en laat 1 minuut koken en doe de jam in een schoongemaakte pot!