Peulvruchten
Er zijn heel veel soorten peulvruchten: sperziebonen, bruine bonen, tuinbonen, linzen, kikkererwten en nog veel meer. Peulvruchten zijn erg gezond, ze bevatten veel eiwit en kunnen gegeten worden in plaats van vlees.
Bij de meeste peulvruchten eet je de zaden, die in de peul zitten: de tuinboon, de erwt, linzen of kikkererwt.
Bij doperwten, peultjes en sperziebonen eet je de peul met de zaden er in.
Bij de meeste peulvruchten eet je de zaden, die in de peul zitten: de tuinboon, de erwt, linzen of kikkererwt.
Bij doperwten, peultjes en sperziebonen eet je de peul met de zaden er in.
snijbonen (ook wel stokbonen genoemd)
- was de snijbonen, haal het puntje er af en trek het langs de zijkant van de boon naar beneden. Snijbonen hebben soms draden en die haal je er zo af.
- snijd de bonen in stukjes van ongeveer 1 cm (sommige mensen hebben nog een snijbonenmolen, waarmee ze de bonen in hele fijne stukjes kunnen snijden)
- kook de bonen in een bodem water met wat zout in ongeveer 10 minuten gaar
- meng er een beetje (room)boter door, eet met aardappelen en een gehaktbal.
blote kindertjes in het gras
- kook aardappelen en maak een puree (fijnstampen met een scheut hete melk en een flinke klont boter)
- kook de snijbonen volgens bovenstaand recept
- warm een blikje witte bonen op
- meng snijbonen en witte bonen door de puree, serveer met een rookworst.
- was de snijbonen, haal het puntje er af en trek het langs de zijkant van de boon naar beneden. Snijbonen hebben soms draden en die haal je er zo af.
- snijd de bonen in stukjes van ongeveer 1 cm (sommige mensen hebben nog een snijbonenmolen, waarmee ze de bonen in hele fijne stukjes kunnen snijden)
- kook de bonen in een bodem water met wat zout in ongeveer 10 minuten gaar
- meng er een beetje (room)boter door, eet met aardappelen en een gehaktbal.
blote kindertjes in het gras
- kook aardappelen en maak een puree (fijnstampen met een scheut hete melk en een flinke klont boter)
- kook de snijbonen volgens bovenstaand recept
- warm een blikje witte bonen op
- meng snijbonen en witte bonen door de puree, serveer met een rookworst.
Peultjes
Peultjes zijn hele platte, dunne peulen bijna zonder zaden erin. Je kunt ze rauw eten als ze heel jong zijn. Meestal kook je ze even: in koud water opzetten, als ze koken meteen van het vuur halen en het water er afgieten. Heerlijk bij vis, met worteltjes, in de roerbak. Als het warm weer is, groeien de zaden al en worden de peultjes wat dikker. Dat hindert niet, 4-5 minuten laten koken.
Peultjes zijn hele platte, dunne peulen bijna zonder zaden erin. Je kunt ze rauw eten als ze heel jong zijn. Meestal kook je ze even: in koud water opzetten, als ze koken meteen van het vuur halen en het water er afgieten. Heerlijk bij vis, met worteltjes, in de roerbak. Als het warm weer is, groeien de zaden al en worden de peultjes wat dikker. Dat hindert niet, 4-5 minuten laten koken.
salade van peultjes
- nodig:
- 1 el olijfolie met (knoflook-chilipeper)
- 1 el balsamicoazijn
- 4 eieren
- 200 g peultjes
- 4 Tasty Tom tomaten (elk in 6 parten)
- 2 el zwarte olijven (zonder pit, in plakjes)
- 3 el verse basilicum (in reepjes)
- Meng voor de dressing in een kannetje de olijfolie met knoflook-chilipeper, balsamicoazijn, zout en peper naar smaak.
- Kook de eieren in 8 min. hard, laat ze schrikken, pel ze en snijd ze in parten.
- Kook de peultjes 5 min. in gezouten water beetgaar.
- Meng met de dressing, tomaten, olijven, basilicumreepjes en eierpartjes.https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R721588/lauwwarme-salade-van-peultjes
Tuinbonen
De grote groene peulen openen door met je vingers langs de naad gaan - je krijgt een beetje zwarte vingers, maar dat gaat er makkelijk weer af- De grijs-witte bonen er uit halen.
De tuinboontjes opzetten met water en 5 - 10 minuten laten koken. Hele kleine, jonge boontjes maar 5 minuten, grotere, dikkere wat langer.
De grote groene peulen openen door met je vingers langs de naad gaan - je krijgt een beetje zwarte vingers, maar dat gaat er makkelijk weer af- De grijs-witte bonen er uit halen.
De tuinboontjes opzetten met water en 5 - 10 minuten laten koken. Hele kleine, jonge boontjes maar 5 minuten, grotere, dikkere wat langer.
tuinboonsalade
- 200 gram tuinbonen
- 2 middelgrote verse tomaten, in stukjes
- 1 kleine ui, in stukjes
- 1 komkommer, in schijfjes
- 2 teentjes knoflook, fijngesneden
- 1/2 bosje verse peterselie, fijngesneden
- het sap van 1 citroen
- 3 eetlepels olijfolie
- 1 theelepel gemalen komijn
- zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- bereiden
- tuinbonen doppen. De tuinboontjes opzetten met water en 5 - 10 minuten laten koken. Hele kleine, jonge boontjes maar 5 minuten, grotere, dikkere wat langer.
- Gare bonen, tomaat, ui en komkommer in een saladekom mengen. Knoflook, peterselie, citroensap en olijfolie er doorheen scheppen. Op smaak brengen met komijn, zout en peper. De salade kan koud of op kamertemperatuur geserveerd worden.
- http://allrecipes.nl/recept/892/tuinbonensalade.aspx
Tuinbonen met spekjes en tijm
nodig:
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R346152/tuinbonen-met-spekjes-en-tijm
nodig:
- Kook de tuinbonen en de takjes tijm in een laagje kokend water met zout in 5 min. bijna gaar. Snipper de sjalot zeer fijn. Bak in een droge koekenpan de spekreepjes in 2 min. bruin. Voeg de boter en sjalot toe en bak nog 3 min. zachtjes tot de sjalot glazig is.
- Giet de tuinbonen af; vang een deel van het kookvocht op. Schep de tuinbonen door het spek-sjalotmengsel en voeg een scheut kookvocht toe. Smoor de tuinbonen in nog 2-3 min. gaar. Breng op smaak met peper en zout.
https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R346152/tuinbonen-met-spekjes-en-tijm